בשנים האחרונות הפכו הקורקינטים השיתופיים לחלק בלתי נפרד מהנוף האורבני בכבישי ישראל ובתל אביב בפרט. עם אלפי כלים פרוסים ברחובות העיר, ומעל ל-80,000 נסיעות יומיות רק באזור גוש דן – אין ספק שמדובר במהפכה של ממש בתחבורה האישית. אבל הנה עובדה מטרידה – הקורקינטים השיתופיים הם בין הכלים הציבוריים הכי מלוכלכים ובעלי פוטנציאל גבוה להעברת חיידקים.
כמה באמת משתמשים בכל קורקינט חשמלי שיתופי ביום?
לפי נתוני חברות ההשכרה, כל קורקינט חשמלי שיתופי פעיל משמש בממוצע בין 5 ל-15 נוסעים שונים ביום. כשחושבים על זה: מדובר באלפי ידיים שנגעו בכידון, אחזו בידיות הברקס, ולעיתים אפילו נגעו בלוח ההפעלה ובכפתורי החשמל.
לצד זה, הכלים עצמם שוכבים לא פעם על מדרכות מאובקות, חופי ים, שלוליות, בוץ, חול, כתמי שמן או מי ביוב – ונשטפים לעיתים רחוקות בלבד.
מה הסיכון ומה זה אומר עבורכם?
שימוש בקורקינט חשמלי שיתופי חושף אתכם ללכלוך, בקטריות ווירוסים – מבלי שתשימו לב.
בעידן פוסט־קורונה, כשהמודעות להיגיינה עלתה, זה לא רק עניין אסתטי, אלא גם בריאותי מובהק. מחקרים הראו שעל ידיות של קורקינטים שיתופיים אפשר למצוא חיידקים כמו אי.קולי, סטפילוקוקוס ועוד – בדיוק כמו בשירותים ציבוריים.
המקומות הכי מלוכלכים בקורקינט חשמלי שיתופי
כשעולים על קורקינטים חשמליים שיתופיים, רוב המשתמשים לא עוצרים לחשוב על המקומות שבאים איתם במגע ישיר – אבל אלה בדיוק המקומות שצוברים הכי הרבה לכלוך וחיידקים.
ידיות הכידון הן הנקודה המרכזית: אלפי ידיים שונות, עם זיעה, לכלוך, מזון ואפילו הפרשות, מחזיקות בהן בכל יום. אף אחד לא מנקה את הידיות בין נסיעה לנסיעה, ומצבור החיידקים שם מרשים – ולא במובן החיובי.
גם ידיות הבלמים סובלות מאותה הבעיה. הן סופגות לחות, אבק וחיידקים – והן כמעט לעולם לא עוברות ניקוי יומיומי, אפילו לא עם מגבון.
הרגלית, שאותה מרימים או מקפלים ביד או ברגל, מונחת על מדרכות מלוכלכות, בתוך שלוליות, פסולת רחוב ולפעמים אפילו על שאריות מזון או קיא. היא מזוהמת בצורה קבועה, אך רבים נוגעים בה בלי לחשוב פעמיים.
ואם הקורקינט החשמלי השיתופי כולל גם קסדה לקורקינט חשמלי (כמו רובם) – היא לרוב מונחת באוויר הפתוח, נוגעת בקרקע, לא עוברת חיטוי ויושבת ישירות על הראש והפנים של המשתמש הבא. מדובר בסיכון תברואתי אמיתי.
טיפים פשוטים לשמירה על היגיינה כשנוסעים בקורקינט חשמלי שיתופי
- שימוש בכפפות דקות או מגבונים לחים: אם אתם חייבים להשתמש בקורקינט חשמלי שיתופי, מומלץ לשאת כפפות חד-פעמיות או לפחות לנגב את הידיות והבלמים במגבון חיטוי לפני הנסיעה. זה עניין של 10 שניות – אבל שווה את זה.
- אל תגעו בפנים במהלך הנסיעה: ברגע שנגעתם בידיות, אל תגעו בפנים, בפה או בעיניים – עד שתשטפו ידיים. כך תוכלו להפחית משמעותית סיכון להידבקות במחלות עונתיות או חיידקים לא רצויים. מומלץ להצטייד בבקבוק אלכוג'ל לנסיעות ולחטא את הידיים.
- הימנעו משימוש ברגלית ביד: נסו להפעיל את הרגלית עם הרגל בלבד, ולא בידיים – מדובר באחת הנקודות המלוכלכות ביותר בכל הקורקינט.
- הביאו קסדה אישית: אם אתם מרבים להשתמש בקורקינטים שיתופיים, אל תסמכו על הקסדה שמחכה לכם שם. הביאו אחת משלכם, נקייה, תקנית וכזו שמתאימה בדיוק לראש שלכם.
- והכי חשוב – שקלו לעבור לכלי פרטי משלכם: אם אתם משתמשים בקורקינט חשמלי שיתופי יותר מ-3 פעמים בשבוע, הגיע הזמן לרכוש אחד משלכם. לא רק שתחסכו כסף בטווח הארוך, תיהנו גם מכלי נקי, בטיחותי ותחזוקתי הרבה יותר.